Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2023 17:01 - РЕТРО: Публикации във в."Нишава" от 1910, 1911 и 1915 г. за село Калотина, тогава в Царибродска околия
Автор: georgisirakov Категория: Регионални   
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Нека да се върнем повече от 110 години назад, във времето, когато Цариброд е бил околийски център в България, а село Калотина е било общински център към Царибродска околия. Подбрани са публикации на вестник „Нишава” от 1910, 1911 и 1915 година, в които става дума за село Калотина. Всичко е преписано дословно от вестника в стила от онези далечни години!

в-к Нишава
25 декември 1910 г. събота

ХРОНИКА
За сведение на Калотинските общин. власти

   На 12 срещу 13 того, е откраднато от неизвестни крадци, от с. Калотина, едно канапе на стойност 20 л., от габорлет, с който са отишли свадбари в казаното село.
 На кого е габорлета и кому е нанесено обезщетението, не е важно, но въпроса е да предупредим любителите на разходки до това най удобно за тази цел село, че кога отиват с коне, кола или файтон да имат пред вид и недоверчиво да остават своите си вещи, иначе ще ги сполети същото.

***

Събота 15 януарий 1911 г.     Брой 65

Един мост строен за 25 г. и пак непостроен

   Икономическото и културно повдигане на всяка благоустроена страна се изразява на първо место, покрай друго и в нейните добре уредени съобщения.
  В това отношение България е направила не малко; на където и да се обърне човек, ще види построени шосета, мостове, железници, пощенски съобщения, телеграфи, телефони и др. които достатъчно улесняват сношенията на нейните граждани.
  Нима и такива възли в съобщението, за което може да се каже, ако не забравени, то крайно занемарени.
 Такъв е случая с моста на реката „Нишава”, при с. Калотина, който мост е на шосето Цариброд – Калотина – Годеч (царибродска околия.) Историята на този мост е толкова дълга колкото е почти историята на свободна България.
 Подемана е инициативата, правени са жертви, харчени са средства, но за най големо съжаление и до ден днешен нищо реално не е извършено, макър и да се намерва всека година, а през режима на Стамболовистите материала се приготвя от населението, в по големо количество отколкото требв, но мнозина от партизаните на тогавашното стамболовиско кметство си направиха по цели къщи и приготвеното изчезна. Населението от тоа край е изтеглило от тая неуредица премного в всеко отношение, като не говорим за жертвите от животни и материални загуби на стотици минувачи. Имало е моменти когато всичко е бивало готово, дохождала е работа до започване, но изведнаж се явявали пречки и всичко е рухвало.

   Всичко това е било жертва на грубите наши партизански разбирания, но нека всичко това остане за сметка на миналото. Днес, когато вече сме достатъчно напреднали, когато партизанските нрави са достатъчно омекнали, икономическите и културни нужди достатъчно напреднали, то нуждите повелително налагат неговото построяване.
 Знае се, че даже и на реки с много по малко значение и пре население много по малочислено и с по слаби икономически нужди, са правени: жертви, стотици хиляди левове и са построени мостове. Не сме ние от онези които устрояваме значението на други мостове, но не е ли тук десеторно по голема нуждата от постройката на един мост? Незаслужавали да се вложат неколко хиляди лева които от после стократно ще се получат?
 До кога ще се чака и отлага неговата постройка? Когато се знае, че на книга е готов в Окръжното Инженерство.

В. Рангелов

***

Писма и дописки
Турско ли е?

 На 9 ноемврий м. г. е станало небивало чудо до сега. Има хора на по 100 години, които помнят турското управление и казват, че не са знаяли турски, но щом се задавал турчин, сваляли му шапка, той се смилявал и ги оставял на мира, а на казаните по горе дата кмета на Калотинската община, Владимир Рангелов и кметския н-к на с. Чепърлинци се напили до забрава като съпожници и като намерили на хорото Милан Коцев, арестували го в училището, но за негово щастие кметския н-к Виден Джунов имал нужда от нуждник и излиза да свърши тая работа в училището и онзи сполучи да избега. Щом излиза арестования и вика спасение, а други смех, като видели, че Виден го заместява, но що да видят? За срам, тоя дом на просвета е бил осквернен.

М. Младенов

***

СЪБОТА 4 ЮЛИЙ 1915 ГОД.  БРОЙ 1

Наводнението, което стана на 16 юний в Цариброд и околията причини грамадни загуби на населението и държавата. Всички сеидби, бостани, воденици и мостове бяха занесени.
  Повторното наводнение, през ноща срещу Перов ден е занесло и железния мост на р. Нишава под с. Калотина, който струва 40 х. лева. Сега в тоя момент Цариброд е откъснат с Сърбия, Трън, София, Годеч и Висока, а това значи абсолютно от всякъде с изключение железницата.

***

 



Тагове:   Калотина,   Нишава,   Цариброд,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgisirakov
Категория: Регионални
Прочетен: 201330
Постинги: 117
Коментари: 27
Гласове: 804
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930