Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2021 17:08 - СТАР ХРАМ ДО СЕЛО ЧЕПЪРЛИНЦИ, СОФИЙСКА ОБЛАСТ
Автор: georgisirakov Категория: Регионални   
Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Следи от разрушен римски храм има на около 500 метра западно от центъра на село Чепърлинци, община Драгоман, Софийска област. До тези основи има оброчен кръст, който е без надписи. Според професор Надежда Драгова, тази основи са на стар храм, още от римско време, който след покръстването на България през IX век да е бил превърнат в православен, християнски храм. Самото място е известно като "Римската църква". Преди  около 60-70 години двора на храма е бил обграден с голяма, каменна ограда. Сега тази ограда не съществува, защото част от камъните ѝ са използвани за ограждане на дворове на жители на селото, а друга част са използвани за изграждането на старата чешма, намираща се в центъра на Чепърлинци. Няколко думи за тази чешма. Според професор Драгова, камъни от от римския храм са използвани не само при изграждането на селската чешма, но и за редица други постройки в селото. Специално за изграждането на чешмата, има камък с розетки, част от камъните са от саркофази, коритата са от малки плочи, вероятно от детски саркофази. Има и камък с ниша, личат си и части от скулптура. Покривът е от цяла плоча, пак от храма.
 Според спомени на възрастни жители на района, в средата на двадесетте години на миналия век, при извършени разкопки на основите на храма от младежи, с участието и на небезизвестният дядо Андрей Манов от манастира „Света Петка”, били открити стари гробове. Погребаните хора били с голям ръст. Този факт потвърждава местна легенда, според която тук са погребани воини-великани, които са били завоеватели по тези земи. Някои от тях достигали на височина до около 1.80 м, като за онова далечно време такъв ръст се считал за великански.
Според местни предания, в непосредствена близост е имало още няколко малки храмове, като по този начин са образували цял комплекс.
Както стана вече на дума, в част от оградите и къщите личат големи камъни и плочи, които са били взети от храма или друго подобно място в района. Някои от външните пещи в дворовете пък си личи, че са изградени в по-голямата си част от стари, римски тухли. На някои места личат големи плочи, най-вероятно от разрушени саркофази.
На около километър от центъра на Чепърлинци, в югозападна посока, в непосредствена близост до стар, вероятно вековен дъб, има стар оброчен кръст. От надписите по него става ясно, че е посветен на Света Богородица.


Тагове:   храм,   Чепърлинци,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgisirakov
Категория: Регионални
Прочетен: 199022
Постинги: 116
Коментари: 27
Гласове: 801
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930